Gomasio z siemienia lnianego
Oryginalny przepis na gomasio pochodzi z Japonii i jego głównym składnikiem jest sezam. Inna wersja tej przyprawy zawiera nasiona siemienia lnianego. Ja przygotowałam właśnie tę drugą wersję. Zmieniłam nieco proporcje przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej soli. Uprażone siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do chleba, białego sera, etc.
Gomasio z siemienia lnianego
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 10 łyżeczek nasionek siemienia lnianego
- 4 łyżeczki grubej soli morskiej
Wykonanie:
Siemię lniane prażymy na suchej patelni, do momentu, aż zacznie delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo gdy patelnia zbyt mocno się rozgrzeje nasionka lubią strzelać.
Nasionka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie mielimy je w młynku lub blenderem. Mieszamy z grubą solą i przesypujemy do słoiczka z młynkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz