Kuskus z bazylią
Jak już pisałam ostatnio - wzięło mnie na kaszę. Kasza ma wiele twarzy, wiemy to nie od dzisiaj. Jedną z nich jest kuskus (po arabsku znaczy tłuc, rozbijać), czyli kasza wyprodukowana z pszenicy twardej. Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie !
Kuskus z bazylią
Czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka suchego kuskusu
- 2 szklanki bulionu (przygotowany na bazie domowego bulionu)
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- sok 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek EV
- sól
- pieprz
bardzo apetycznie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńI, co ważne, szybko się przygotowuje :-).
Usuń