Pascha wielkanocna
Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera.
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki:
- 500 g tłustego białego sera
- 4 żółtka
- 125 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 200 g śmietanki 36%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 garści rodzynek
- 2 garści suszonej żurawiny
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
- Biały ser mielimy.
- Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając.
- Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Uważamy, aby się nie zagotowała, bo się zważy.
- Miskę zdejmujemy z garnka, do masy dodajemy ser i ucieramy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy masło i też ucieramy.
- Żelatynę wsypujemy do szklaneczki, zalewamy ją 2 łyżkami wody, odstawiamy na 10 minut.
- Następnie podgrzewamy w mikrofali, uważając aby woda się nie zagotowała. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
- Dodajemy do niej 2 łyżki masy i mieszamy, następnie przekładamy ją do reszty masy i miksujemy.
- Dodajemy wszystkie bakalie, mieszamy i wykładamy na sitko wyłożone gazą lub tetrą. Sitko ustawiamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
- Po upływie tego czasu paschę wyjmujemy ma talerz, dekorujemy i podajemy.
Inspiracja: Moje wypieki
Wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńGin, dziękuję bardzo :-).
Usuń