Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas

kawalki-miesa-na-tortilli

Jakiś czas temu pisałam o tym, jak wybrać odpowiedni piekarnik ? Mój wybór padł na piekarnik  marki Gorenje. Piekarnik sprawuje się świetnie, a Was zapraszam dziś na pyszną wieprzowinę po meksykańsku. Oczywiście przygotowaną w moim nowym piekarniku. Do upieczenia mojego dania wybrałam program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza. Wystarczy przycisnąć na wyświetlaczu piekarnika ikonkę slow i piekarnik sam dalej ustawia nam czas i temperaturę pieczenia. To bardzo wygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.


 Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas
Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie
Składniki:
  • 1000 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe pomarańcze
  • 6 tortilli pszennych
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra do posypania



Wykonanie:
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc.
Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin.
Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki,
Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem  z sokiem z cytryny solą i pieprzem. Sałatę kroimy w drobne paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy.



Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić.
Oto cechy, które go charakteryzują:
  • kształt HomeMade, co oznacza, że piekarnik posiada zaokrąglony kształt, co pozwala gorącemu powietrzu swobodnie się poruszać. Posiada on wszystkie cechy pieczenia w piecu opalanym drewnem
  • SilverMatte,  czyli bardzo gładką i odporna powłokę. Można ją wystawiać na bardzo wysoką temperaturę podczas czyszczenia pirolitycznego przy 500 stopniach Celsjusza
  • PyroClean,  czyli funkcję samooczyszczania "Premium", która trwa od 90 d- 150 minut. Co ważne w czasie jej trwania drzwiczki są zablokowane ze względów bezpieczeństwa.
  • GentleClose, czyli funkcje dzięki której wystarczy delikatny dotyk, aby drzwi piekarnika zamknęły się płynnie
  • drzwi Ultracool, czyli chłodne drzwiczki w każdej chwili, przez cały czas. To istotna funkcja, gdy mamy w domu małe dzieci
  • WarmPlate profesjonalną funkcje podgrzewania naczy
  • możliwość szybkiego i beznarzędziowego wyjmowania szyby
  • powłoka TouchFree,  w końcu nie widać odciśniętych palców
  • CataClean, czyli katalityczne czyszczenie, które się rozpoczyna gdy piekarnik osiągnie temperaturę 85 stopni Celsjusza
  • system wentylacji MultiFlow, która sprawia, że pieczenie może się odbywać na wszystkich 5 poziomach równocześnie
  • mechaniczną blokadę drzwi
Wpis powstał przy współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta www.gorenje.pl

Komentarze

  1. Ależ pychotka, wspaniale się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam do przygotowania, przepis nie sprawia żadnych trudności :).

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne i kolorowe danie :) Wesołych Świąt Agatko :) i smacznych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz