Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel"


Zapraszam na relację z bardzo słodkich i bardzo smakowitych warsztatów, w których miałam przyjemność uczestniczyć na zaproszenie marki E.Wedel.




Warsztaty kulinarne "Gotuj z E.Wedel"


W ubiegły piątek 26 lutego miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych "Gotuj z E.Wedel". Warsztaty odbyły się  w warszawskim kulinarnym Food Lab Studio. Nasze dania przygotowywaliśmy pod czujnym okiem Mistrzów Czekolady, czyli Joanny Klimas-Profus i Janusza Profus. Wraz  z nami gotował też przesympatyczny Warrgorek, czyli bohater najnowszej kampanii reklamowej Wedla.




Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa przygotowywała danie wytrawne, druga słodkie. Głównym bohaterem i myślą przewodnią było wedlowskie kakao ciemne  z Ghany. 
Naszym kulinarnym wyzwaniem były dwa dania:

  • vege burgery z burakiem i kaszą jaglaną
  • kakaową bezę  z kremem chałwowym
Ja miałam przyjemność być w drugiej grupie, pod dowództwem Mistrza Janusza, która miała za zadanie przygotować bezę. Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu mój przydział. Mistrz zdradził nam kilka sekretów związanych z upieczeniem idealnej bezy. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ?




Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców i pysznego kremu chałwowego, przygotowanego na bazie mascarpone. W smaku były idealne, nie za słodkie, a krem chałwowy był dla mnie prawdziwym odkryciem.




Bardzo dziękuję organizatorom warsztatów za zaproszenie. Było bardzo sympatycznie, wesoło, twórczo, smacznie i baaardzo niebiesko.

Komentarze

Prześlij komentarz