Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel"
Zapraszam na relację z bardzo słodkich i bardzo smakowitych warsztatów, w których miałam przyjemność uczestniczyć na zaproszenie marki E.Wedel.
Warsztaty kulinarne "Gotuj z E.Wedel"
W ubiegły piątek 26 lutego miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych "Gotuj z E.Wedel". Warsztaty odbyły się w warszawskim kulinarnym Food Lab Studio. Nasze dania przygotowywaliśmy pod czujnym okiem Mistrzów Czekolady, czyli Joanny Klimas-Profus i Janusza Profus. Wraz z nami gotował też przesympatyczny Warrgorek, czyli bohater najnowszej kampanii reklamowej Wedla.
Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa przygotowywała danie wytrawne, druga słodkie. Głównym bohaterem i myślą przewodnią było wedlowskie kakao ciemne z Ghany.
Naszym kulinarnym wyzwaniem były dwa dania:
- vege burgery z burakiem i kaszą jaglaną
- kakaową bezę z kremem chałwowym
Ja miałam przyjemność być w drugiej grupie, pod dowództwem Mistrza Janusza, która miała za zadanie przygotować bezę. Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu mój przydział. Mistrz zdradził nam kilka sekretów związanych z upieczeniem idealnej bezy. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ?
Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców i pysznego kremu chałwowego, przygotowanego na bazie mascarpone. W smaku były idealne, nie za słodkie, a krem chałwowy był dla mnie prawdziwym odkryciem.
Bardzo dziękuję organizatorom warsztatów za zaproszenie. Było bardzo sympatycznie, wesoło, twórczo, smacznie i baaardzo niebiesko.
Uwielbiam ich kakao.
OdpowiedzUsuńGeneralnie Wedel to smak mojego dzieciństwa :-).
Usuń