Koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango
Dziś na blogu przepis na koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango. To zdrowa i smakowita propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Koktajl spokojnie można przygotować poprzedniego dnia, zamknąć w słoiczku i schować do lodówki.
Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka.
Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka.
Koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1/2 dojrzałego mango
- garść jagód goji
Do słoiczka wsypujemy nasionka chia, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Gdy nasionka napęcznieją mango kroimy w kostkę i blendujemy. Przekładamy do słoiczka z jogurtem i posypujemy jagodami goji.
Super :) Takie śniadanko mogłabym jeść :)
OdpowiedzUsuń:-), prawda, że pysznie i kolorowo ?
Usuń