Krem angielski (custard) z granatem

krem-w-pucharku-z-owocami


Dziś zapraszam Was na  pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski  podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego. 




Krem angielski z granatem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 200 ml tłustego mleka
  • 200 ml kremówki 30 lub 36%
  •  6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • ziarenka granatu
  • plasterki pomarańczy

Wykonanie:
Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się nie zważyła. Kogiel mogiel powinniśmy zahartować 1/2 szklanki mleka.  Następnie masę przelewamy z powrotem do garnuszka z pozostałym mlekiem, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić jej do zagotowania.
Salaterki przelewamy zimną wodą, wlewamy krem i odstawiamy do wystygnięcia.następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Komentarze

Prześlij komentarz