Krem angielski (custard) z granatem
Dziś zapraszam Was na pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego.
Krem angielski z granatem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 200 ml tłustego mleka
- 200 ml kremówki 30 lub 36%
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 1 laska wanilii
- ziarenka granatu
- plasterki pomarańczy
Wykonanie:
Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się nie zważyła. Kogiel mogiel powinniśmy zahartować 1/2 szklanki mleka. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnuszka z pozostałym mlekiem, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić jej do zagotowania.
Salaterki przelewamy zimną wodą, wlewamy krem i odstawiamy do wystygnięcia.następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.
O mniam, ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, te kalorie bardzo mi smakowały ;-).
Usuń