Sałatka z ciecierzycy z mozzarellą
Szybka i prosta sałatka na mały głód w ciągu dnia ? Proszę bardzo, oto sałatka z ciecierzycy z mozzarellą z nutką czosnku. Jest sycąca i zdrowa. Można przygotować ją w większej ilości i przechować w lodówce, ale wtedy pamiętajmy, żeby pomidory dodać do niej tuż przed podaniem.
Sałatka z ciecierzycy z mozzarellą
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki
- olej rzepakowy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Czosnek obieramy i ucieramy w moździerzu z natką i solą, dolewamy olej i sok z cytryny, dodajemy pieprz, dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidora kroimy w kostkę. Do miski wkładamy cieciorkę, pokrojone na pół kulki mozzarelli i pomidory, polewamy sosem i mieszamy.
Super, wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie, jest pyszna :-).
UsuńZdecydowanie tak :).
OdpowiedzUsuńW fazie pierwszej mogę?
OdpowiedzUsuńProponuję bez mozzarelli i z oliwą z oliwek :).
Usuń