Smażony schab teriyaki z warzywami
Dziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry sos teriyaki. Ja używam sosu marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach nijak się mają do oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem.
Schab teriyaki smażony z warzywami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 łyżki dobrego sosu teriyaki
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1/2 małego brokuła
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu.
Fajny przepis. Wprowadziłem jednak modyfikację - zmieniłem mięso na pierś kurczaka i dodałem papryki czerwonej, ale wyszło bardzo smaczne. Przy dwóch łyżkach sosu teryiaki jak dla mnie byłoby za suche i dałem 4 oraz odrobinę ciemnego sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku.
OdpowiedzUsuń