Tajska zupa z ryżem
Dziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować.
Tajska zupa z ryżem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 4 szklanki rosołu
- 100 g ryżu basmati
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru
- 1/3 papryczki chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- listki bazylii tajskiej
- 2 listki limonki kaffir
Wykonanie:
Ryż płuczemy zimną wodą, aż woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Rosół wlewamy do garnuszka, dodajemy imbir i liście limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z ryżu odlewamy wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż będzie al dente. Z mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę, sos rybny i szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii.
Bardzo lubię zupy, a już takie z orientalnym smakiem to najbardziej.
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :-).
UsuńUwielbiam kuchnię tajską. Super pomysł i wygląda świetnie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń