Wrapy z szynką
Wrapy to smaczna i szybka do przygotowania przekąska. Lubię je przygotowywać, tym bardziej, że daje ona mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o składniki. Tak naprawdę możemy tu wykorzystać prawie wszystko co mamy w lodówce. Dziś zapraszam na jedną z bardziej klasycznych wersji wrapów z dodatkiem szynki.
Wrapy z szynką
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 7 łyżki majonezu
- 6 plasterków szynki konserwowej
- 6 dużych liści sałaty
- 16 listków szpinaku baby
- kilka łodyżek tajskiej bazylii
- kilka czarnych oliwek
Wykonanie:
Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy na nim kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy łatwiej będzie się zwijać. Placek ciasno rolujemy od strony posmarowanej serkiem, a suchy rant smarujemy majonezem, który będzie pełnił rolę kleju, żeby wrapy się nie rozwijały. Zrolowaną tortillę kroimy na wrapy o szerokości 3 cm.
Czynności te powtarzamy przy kolejnych plackach.
Wrapy układamy na talerzu, przyozdabiamy listkami szpinaku i oliwkami.
smakowita przekaska. moj maz uwielbia :)
OdpowiedzUsuńAniu, u mnie w domu też ma swoich fanów :-).
UsuńPani Agatko....fantastyczna przekąska :D baaardzo smakuje! ja położyłam jeszcze konserwowe szparagi a następnym razem pokroję zielonego ogórka, myślę, że to też fajny dodatek ;) Dziękuję za super pomysł !
OdpowiedzUsuńMarcia, bardzo się cieszę ! Widzę, że super wykorzystałaś te szparagi :-)
UsuńTak :) Świetnie się wpasowały ;)!
UsuńSpróbuję teraz zrobić wrapy z kawałkami (paseczkami) grillowanego kurczaka, a do majonezu dodam ketchup i takim sosem posmaruje a zawinięte i pokrojone wrapy posypię prażoną cebulką! Mam nadzieję, że będzie pysznie ;)
UsuńOooo, super pomysł. Muszę przy okazji wypróbować ten patent :-). Smacznego !
Usuń