Wrapy z szynką


Wrapy to smaczna i szybka do przygotowania przekąska. Lubię je przygotowywać, tym bardziej, że daje ona mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o składniki. Tak naprawdę możemy tu wykorzystać prawie wszystko co mamy w lodówce. Dziś zapraszam na jedną z bardziej klasycznych wersji wrapów z dodatkiem szynki.




Wrapy z szynką
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 4 tortille pszenne
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 7 łyżki majonezu
  • 6 plasterków szynki konserwowej
  • 6 dużych liści sałaty
  • 16 listków szpinaku baby
  • kilka łodyżek tajskiej bazylii
  • kilka czarnych oliwek

Wykonanie:
Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy na nim kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy łatwiej będzie się zwijać. Placek ciasno rolujemy od strony posmarowanej serkiem, a suchy rant smarujemy majonezem, który będzie pełnił rolę kleju, żeby wrapy się nie rozwijały. Zrolowaną tortillę kroimy na wrapy o szerokości 3 cm.
Czynności te powtarzamy przy kolejnych plackach.
Wrapy układamy na talerzu, przyozdabiamy listkami szpinaku i oliwkami.

Komentarze

  1. smakowita przekaska. moj maz uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Agatko....fantastyczna przekąska :D baaardzo smakuje! ja położyłam jeszcze konserwowe szparagi a następnym razem pokroję zielonego ogórka, myślę, że to też fajny dodatek ;) Dziękuję za super pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcia, bardzo się cieszę ! Widzę, że super wykorzystałaś te szparagi :-)

      Usuń
    2. Tak :) Świetnie się wpasowały ;)!

      Usuń
    3. Spróbuję teraz zrobić wrapy z kawałkami (paseczkami) grillowanego kurczaka, a do majonezu dodam ketchup i takim sosem posmaruje a zawinięte i pokrojone wrapy posypię prażoną cebulką! Mam nadzieję, że będzie pysznie ;)

      Usuń
    4. Oooo, super pomysł. Muszę przy okazji wypróbować ten patent :-). Smacznego !

      Usuń

Prześlij komentarz