Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne
Zapraszam na relację z konferencji prasowej kończącej kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów i z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod koniec kwietnia w Warszawie. Było bardzo smacznie i ciekawie.
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne
27 kwietnia miałam przyjemność uczestniczyć w konferencji prasowej kończącej kampanię oraz warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Impreza odbyła się w warszawskim studio kulinarnym Food Lab Studio i została zorganizowana przez WWF Polska i Szkołę na widelcu
Rozmawialiśmy o tym jakie ryby i owce morza wybierać, aby pomóc przyrodzie.
Jakie ryby i owoce morza wybierać by pomóc przyrodzie
Coraz więcej osób deklaruje, że zagrożenie wyginięciem określonych
gatunków ryb i owoców morza ma wpływ na podejmowane przez nie decyzję o zakupie
– wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w marcu br. przez
Dom Badawczy Maison na zlecenie Fundacji WWF Polska.
Badanie potwierdza, że
prowadzona od listopada 2014 r. przez Fundację WWF Polska i Fundację
Szkoła na Widelcu Kampania na rzecz
ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów spowodowała istotny
wzrost świadomości społeczeństwa nt. problemu zagrożenia wyginięciem ryb w
morzach i oceanach. W lutym ub.r. nieco ponad połowa respondentów przyznawała,
że słyszała o tym problemie, w marcu br. liczba ta wzrosła już do 63 proc.
– Bardzo cieszy nas, że przeprowadzone badania potwierdzają skuteczność całej
kampanii. Najważniejszy jest dla nas fakt, że kwestie ochrony środowiska nie są
obojętne konsumentom. Patrząc na doświadczania ostatnich 18 miesięcy widzimy
duże zapotrzebowanie na konkretne i łatwo dostępne informacje na temat tego, w
jaki sposób przeciętny człowiek może przyczynić się do ochrony przyrody. Najlepszym
tego dowodem jest bardzo wysoki odsetek badanych, którzy chcieliby mieć dostęp
do informacji nt. zagrożonych gatunków ryb w sklepie lub restauracji –
mówi Olga Sarna z Fundacji WWF Polska.
– W kampanii staraliśmy się nie tylko przekazywać obiektywne informacje
na temat tego jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone, ale także zachęcać
do wybierania tych, których stan jest stabilny. Poczynając od wydania książki
kucharskiej Ryby Wybrane, chcieliśmy pokazać, jak ciekawe i smaczne dania można
przyrządzić np. ze śledzia, szprotek czy makreli – mówi Grzegorz
Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu.
W ramach projektu prowadzono szereg działań edukacyjno-informacyjnych. Wydano 420 tys. poradnika Jaka ryba na obiad, który dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na 3 grupy. Pierwsza z nich, oznaczona zielonym światłem, to gatunki, po które można sięgać bez obaw, bowiem stan ich stad jest obecnie stabilny, a ich połowy nie wpływają negatywnie na bioróżnorodność mórz i oceanów. Druga grupa ryb oznaczona ostrzegawczym, żółtym światłem, zawiera gatunki, przy zakupie których powinniśmy zachować szczególną uwagę, bo dane na temat ich populacji są niepełne, lub połowy czy hodowla szkodzą środowisku. Ostatnia, oznaczona czerwonym światłem, prezentuje listę ryb i owoców morza zagrożonych wyginięciem. Z jedzenia i kupowania tych gatunków powinniśmy całkowicie zrezygnować. 410 tys. poradników zostało dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet.
W ramach projektu prowadzono szereg działań edukacyjno-informacyjnych. Wydano 420 tys. poradnika Jaka ryba na obiad, który dzieli najpopularniejsze gatunki ryb i owoców morza na 3 grupy. Pierwsza z nich, oznaczona zielonym światłem, to gatunki, po które można sięgać bez obaw, bowiem stan ich stad jest obecnie stabilny, a ich połowy nie wpływają negatywnie na bioróżnorodność mórz i oceanów. Druga grupa ryb oznaczona ostrzegawczym, żółtym światłem, zawiera gatunki, przy zakupie których powinniśmy zachować szczególną uwagę, bo dane na temat ich populacji są niepełne, lub połowy czy hodowla szkodzą środowisku. Ostatnia, oznaczona czerwonym światłem, prezentuje listę ryb i owoców morza zagrożonych wyginięciem. Z jedzenia i kupowania tych gatunków powinniśmy całkowicie zrezygnować. 410 tys. poradników zostało dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet.
Ponadto, w ramach projektu
wydana została książka kucharska Ryby
Wybrane, która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie
ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad
536 tys.
W ramach projektu
przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych w 16 miastach wojewódzkich.
Wzięło w nich udział 270 osób: kucharzy, uczniów, blogerów i dziennikarzy.
Wiedza przekazywana na warsztatach zostanie także udostępniona internautom,
poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie
zostaną wyprodukowane w ramach projektu.
Komentarze
Prześlij komentarz