Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami


Dziś na blogu pojawia się przepis na prostą sałatkę przygotowaną na bazie ryżu. Możemy do niej wykorzystać ryż ugotowany wcześniej, który nam został z obiadu, na przykład. Sałatka smakuje dobrze tuż po przygotowaniu, ale równie dobrze możemy ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce w pojemniku. Jest doskonałą propozycją na lunch do zabrania do pracy. Wystarczy wkroić do niej pomidora i pyszne danie gotowe. 



Sałatka z dzikim ryżem i rzodkiewkami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 250 g ryżu długoziarnistego z dzikim Uncle Ben's
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 50 g sera feta
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz

Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wsypujemy do garna i zalewamy zimną wodą. Po upływie 30 minut ryż odcedzamy, zalewamy kolejną wodą, solimy i gotujemy al dente. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w półplasterki. fetę kroimy w kostkę.
Do salaterki wrzucamy ryż, rzodkiewki, fetę. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i natkę. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.



Komentarze