Dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką
Dziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy na pewno będą musiały użyć więcej cukru do jego przygotowania, bo jest mało słodki.
Dietetyczny sernik na zimno z czarną porzeczką
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania: 60 minut + czas chlodzenia
Składniki
Masa jogurtowa:
- 750 g jogurtu typu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 250 g czarnej porzeczki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę do masy jogurtowej zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzewamy ją delikatnie w mikrofali, nie dopuszczając do wrzenia. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy jogurt z cukrem pudrem. Przestudzoną żelatynę hartujemy jedną łyżką masy jogurtowej, a następnie wlewamy ją cienką strużka, cały czas miksując, do jogurtu.
Formę wykładamy folią spożywczą, masę wylewamy na formę.
W międzyczasie żelatynę do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzewamy ją delikatnie w mikrofali, nie dopuszczając do wrzenia. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Porzeczki obieramy, dodajemy cukier i miksujemy. Wlewamy do nich żelatynę cały czas miksując. Owocową masę wylewamy na masę jogurtową. Formę wstawiamy do lodówki na 4 godziny, aby jogurtowiec stężał.
W misce miksujemy jogurt z cukrem pudrem. Przestudzoną żelatynę hartujemy jedną łyżką masy jogurtowej, a następnie wlewamy ją cienką strużka, cały czas miksując, do jogurtu.
Formę wykładamy folią spożywczą, masę wylewamy na formę.
W międzyczasie żelatynę do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzewamy ją delikatnie w mikrofali, nie dopuszczając do wrzenia. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Porzeczki obieramy, dodajemy cukier i miksujemy. Wlewamy do nich żelatynę cały czas miksując. Owocową masę wylewamy na masę jogurtową. Formę wstawiamy do lodówki na 4 godziny, aby jogurtowiec stężał.
Można użyć jogurtu kokosowego? Czy koniecznie grecki musi być? Wygląda obłędnie, ale moja córcia nie je mleka i przetworów :(
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można :). Z kokosem będzie obłędny <3.
UsuńSmacznego!