Indyjska zupa krem z kalafiora
Dziś na blogu zagościła pyszna indyjska zupa krem z kalafiora z dodatkiem batatów i aromatycznych przypraw. Zupa ma aksamitną konsystencję i delikatny smak. Przygotujecie ją bardzo szybko, a jej smak na pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam !
Indyjska zupa krem z kalafiora
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 spory batat
- 1 cebula
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty warzywnej)
- 400 ml mleczka kokosowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól do smaku
- gęsty jogurt naturalny
- świeża kolendra
- płatki chili do posypania
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie wraz z przyprawami. Kalafiora dzielimy na różyczki (dwie różyczki odkładamy na bok) i również przesmażamy. Batata obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko, chwilę gotujemy. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku. Odłożone różyczki kroimy na plastry i przesmażamy na oliwie.
Zupę podajemy skropioną oliwą, z kleksem jogurtu, posypaną płatkami chili i kolendrą i przyozdobioną plasterkami kalafiora.
Właśnie skończyłam i się zajadam.Pychotka.Polecam gorąco!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :).
Usuń