Kompot z czarnej porzeczki


Na upalne dni nie ma nic lepszego niż domowy kompot z czarnej porzeczki.  Uwielbiam te owoce, mają taki wspaniały charakterystyczny smak i aromat. A poza tym posiadają ogromną ilość witaminy C i antyoksydantów. Owoców po ugotowaniu nie wyrzuciłam, tylko przetarłam przez sitko. W ten sposób otrzymałam lekko zagęszczony napój. Ilość cukru podałam orientacyjnie, bo Wasze owoce mogą być słodsze lub bardziej kwaśne niż moje. Kompot można też posłodzić miodem, ale pamiętajcie, żeby dodawać go do letniego napoju. Inaczej miód starci wszystkie swoje cenne właściwości.
Pijmy więc na zdrowie !



Kompot z czarnej porzeczki
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 1000 ml wody
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Porzeczki obieramy z szypułek, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy cukier. Owoce doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie kompot przecedzamy przez nylonowe sitko, a owoce przecieramy.
Napój chowamy do lodówki, aby się schłodził lub podajemy z kostkami lodu.

Komentarze