Pulpety masala z fasolką szparagową
Zapraszam na pyszną odmianę naszych klasycznych pulpetów, czyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy.
Zachęcam do wypróbowania !
Pulpety masala z fasolką szparagową
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 pęczka mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- ok. 1 łyżki garam masala*
- 1 duża cebula
- 400 ml pomidorów pelati
- 260 g zielonej cienkiej fasolki szparagowej
- olej do smażenia
- sól
- listki tajskiej bazylii
Wykonanie:
Czosnek, chili i miętę blendujemy. Nie musi to być gładka masa. Dodajemy ją do mięsa i bardzo dokładnie wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie przekładamy je do rondla, w którym będziemy je dusić.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy pokrojoną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przyprawę, mieszamy i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do mięsa, wlewamy pomidory, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki surową fasolkę. Mięso dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Podajemy z ryżem posypane tajską bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz