Tajska zupa z fasolką szparagową
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy mające swój rodowód w kuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty !
Tajska zupa z fasolką szparagową
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 listki limonki kaffir
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki pasty curry
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1000 ml bulionu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 g cienkiej fasolki szparagowej
- 100 g pędów bambusa
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- świeża bazylia tajska
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny. Zupę podajemy posypaną listkami bazylii.
mniam :))
OdpowiedzUsuń