Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami


 
Dostałam od Amber zaproszenie do sierpniowej piekarni. Bardzo dawno nie piekłam z dziewczynami w wirtualnej piekarni i tym razem postanowiłam nie odpuszczać ! Dokarmiłam zakwas, wyciągnęłam mąki z zakamarków szafki i zakasałam rękawy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa...
Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie.
 
 

 

Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami
Czas przygotowania: 12 godzin
Proporcje na formę o wymiarach 27 x 12 cm
Składniki:

  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g mąki żytniej razowej
  • 130 g mąki razowej orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej 650
  • 8 g soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 330 g + 20 g wody
  • 20 czarnych oliwek


 

Wykonanie:

Siemię lniane zalewamy 20 g wody. Odstawiamy na 30 minut.
W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, sól, miód, aktywny zakwas, namoczone siemię i 200 g wody. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką.
Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia oliwki kroimy na 3 plasterki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając formę folią. U mnie ciasto rosło ponad 4 godziny.
Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu,
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce.



Komentarze

  1. Wow! Piękny!
    I jak ślicznie zaprezentowany.
    POdziwiam...
    Dziękuję Ci za sierpniowy chlebowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie udekorowany :)
    Dziękuję za wspólny czas przy wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Badylarko a ja dziękuję za Twój przepis.
      Do następnego :).

      Usuń
  3. Wspaniały bochen chleba :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, "guziczki" urokliwe :) Pozdrawiamy Cię Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, guziczki naszyłam, bo taki smutny był ten chleb bez niczego ;-).
      Pozdrawiam Was serdecznie.

      Usuń
  5. Bardzo udany chlebek, ładnie wygląda z tymi oliwkami na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna kompozycja i bardzo udany chleb :)
    Pozdrawiam i do następnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie pokazany, aż ślinka leci:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia a chleb upiekł Ci się Agatko rewelacyjnie. Fajnie było znowu spotkac się przy wirtualnym pieczeniu :-) Do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny bochen i do tego tak ładnie udekorowany oliwkami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisała Małgosia, dodałam mu takie guziczki :D.

      Usuń
  10. Piękny chlebek i jeszcze ta skórka z oliweczkami - super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb jest faktycznie bardzo prosty w przygotowaniu. Pięknie się u Ciebie prezentuje. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz