Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami
Dostałam od Amber zaproszenie do sierpniowej piekarni. Bardzo dawno nie piekłam z dziewczynami w wirtualnej piekarni i tym razem postanowiłam nie odpuszczać ! Dokarmiłam zakwas, wyciągnęłam mąki z zakamarków szafki i zakasałam rękawy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa...
Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie.
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
Czas przygotowania: 12 godzin
Proporcje na formę o wymiarach 27 x 12 cm
Składniki:
- 240 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g siemienia lnianego
- 70 g mąki żytniej razowej
- 130 g mąki razowej orkiszowej
- 250 g mąki pszennej 650
- 8 g soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 330 g + 20 g wody
- 20 czarnych oliwek
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy 20 g wody. Odstawiamy na 30 minut.
W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, sól, miód, aktywny zakwas, namoczone siemię i 200 g wody. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką przez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką.
Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia.
Następnego dnia oliwki kroimy na 3 plasterki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając formę folią. U mnie ciasto rosło ponad 4 godziny.
Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu,
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce.
Wow! Piękny!
OdpowiedzUsuńI jak ślicznie zaprezentowany.
POdziwiam...
Dziękuję Ci za sierpniowy chlebowy czas!
Dziękuję bardzo :-).
UsuńDo następnej piekarni !
Ślicznie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy wypiekaniu :)
Badylarko a ja dziękuję za Twój przepis.
UsuńDo następnego :).
Wspaniały bochen chleba :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko i ja dziękuję :).
UsuńPięknie wygląda, "guziczki" urokliwe :) Pozdrawiamy Cię Agatko :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, guziczki naszyłam, bo taki smutny był ten chleb bez niczego ;-).
UsuńPozdrawiam Was serdecznie.
Bardzo udany chlebek, ładnie wygląda z tymi oliwkami na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :-).
UsuńPiękna kompozycja i bardzo udany chleb :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i do następnego pieczenia.
Do następnego :-).
UsuńCudnie pokazany, aż ślinka leci:-)
OdpowiedzUsuńDzięki :-).
UsuńPiękne zdjęcia a chleb upiekł Ci się Agatko rewelacyjnie. Fajnie było znowu spotkac się przy wirtualnym pieczeniu :-) Do nastepnego.
OdpowiedzUsuńByło miło, to fakt :-).
UsuńPiękny bochen i do tego tak ładnie udekorowany oliwkami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak napisała Małgosia, dodałam mu takie guziczki :D.
UsuńPiękny chlebek i jeszcze ta skórka z oliweczkami - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :).
UsuńChleb jest faktycznie bardzo prosty w przygotowaniu. Pięknie się u Ciebie prezentuje. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, do następnego :-)
Usuń