Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami
Nie od dziś wiadomo, że owoce i czekolada to bardzo smakowity duet. Cudnie się komponuje ze wszystkimi owocami, ale ja szczególnie upodobałam sobie wiśnie i maliny. Lekko kwaskowe wiśnie, słodkie maliny i gorzka czekolada... Prawda, że brzmi wyśmienicie ? Do upieczenia ciasta wykorzystałam moje własnoręcznie zebrane ogrodowe maliny, soczyste, aromatyczne... Ciacho było pyszne, delikatne i bardzo puszyste. A poza tym robi się je bardzo szybko i prosto.
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami
Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 120 g oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- maliny
- wiśnie
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, aby odciekł nadmiar soku.
W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę, wlewamy olej i delikatnie podgrzewamy. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek zdejmujemy z kuchenki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Cienką stróżką wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej wystudzoną czekoladę, delikatnie przy tym mieszając wszystko łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. na wierzchu układamy wiśnie i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni bez termoobiegu przez 40 minut, do suchego patyczka.
Od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Pycha, dzięki za szybki dobry przepis! (dałam masło zamiast oleju i jogurt zamiast mleka, więc jest trochę cięższe, ale bez zakalca :D)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę 🙂
Usuń