Cukier bazyliowy
W tym roku bazylia bardzo obrodziła w moim zielniku. Zrobiłam z niej trochę pesto i syrop. Zamrozić niestety jej się nie da, jest bardzo delikatnym ziołem i od razu czarnieje. Postanowiłam więc zrobić cukier bazyliowy, który gdzieś mi niedawno mignął w internecie. Będzie go można wykorzystać na przykład do bazyliowego sernika na zimno z borówką amerykańską, bazyliowej panny cotty z poziomkami, lemoniady bazyliowej II i lemoniady bazyliowej.
Cukier bazyliowy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 pęczek bazylii
- 2-3 łyżki cukru
Bazylię płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy listki. Listki wkładamy do moździerza, wsypujemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Bazyliowy cukier przekładamy do czystego i suchego słoiczka. Przechowujemy go w lodówce. Zużywam w przeciągu kilku dni.
Komentarze
Prześlij komentarz