Faszerowana cukinia z indykiem
Pyszne i zdrowe danie na letni obiad, czyli faszerowana cukinia z indykiem. Taki oto pomysł przygotowałam dziś dla Was. Na niedzielny obiad będzie w sam raz. Jest sycące, więc w sumie nie wymaga już innych dodatków. Zapraszam :).
Faszerowana cukinia z indykiem
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 4 okrągłe zielone cukinie
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulguru
- 50 g mozzarelli
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- świeże zioła
Wykonanie:
Z cukinii odkrawamy kapelusik, a środek warzywa wydrążamy uważając, aby nie uszkodzić skórki. Środek cukinii delikatnie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Bulgur zalewamy wrzątkiem, tak, aby przykrywał on kaszę z 1 centymetrowym zapasem. Przykrywamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste.
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz