Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Wraz z jesienią nastaje czas dyni. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo jest bazą do niezliczonych przepisów. I tych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona dynia ma o wiele głębszy smak i zupa z niej jest zdecydowanie smaczniejsza. Podpowiem Wam, że można po porostu za jednym zamachem upiec większą ilość dyni, a potem ją zamrozić. I wyjmować z zamrażalnika w zależności od potrzeby.
To co, skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ?
Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego !
Dynia na wytrawnie:
Zupa-krem z pieczonej dyni
Zupa dyniowa z marchewką
Dynia zapiekana z grzybami
Prażone pestki dyni
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Zupa dyniowa z marchewką
Dynia zapiekana z grzybami
Prażone pestki dyni
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
I na słodko:
Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Placuszki dyniowe na słodko
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
Ciasto z dynią, gruszką i figami
Sernik dyniowy z karmelem
Placuszki dyniowe na słodko
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy
Ciasto z dynią, gruszką i figami
Sernik dyniowy z karmelem
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 3 szklanki pieczonej dyni
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pestki dyni do podania
- oliwa z oliwek do smażenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i mleczko, wrzucamy cebulę i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Zupę wyłączamy i dokładnie miksujemy.
Na suchej patelni prużymy pestki dyni, zupę nalewamy do misek, podajemy posypaną pestkami.
Pyyyyszotka 😊
OdpowiedzUsuńTo znaczy, że smakowało ? :D
Usuń