Rozgrzewająca kawa Inka z karmelizowanymi śliwkami
Za oknem plucha, zimno i wietrznie, czyli jesień na całego. W czasie takiej pogody chętnie pijemy coś co nas rozgrzeje. Dziś zapraszam Was na pyszna kawę Inka w jesiennej odsłonie, czyli ze słodkimi karmelizowanymi węgierkami i korzennymi przyprawami. Po takiej kawie świat od razu nabiera ciepłych barw !
Rozgrzewająca kawa Inka z karmelizowanymi śliwkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna
- brązowy cukier trzcinowy do smaku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 szklanka śliwek węgierek
- 200 ml gorącej wody
- 100 ml gorącego mleka
Wykonanie:
Śliwki drylujemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, posypujemy odrobiną cukru i przyprawami. Smażymy, aż owoce zmiękną. Śliwki blendujemy na gładką masę i przekładamy je do szklanki lub kubka. Kawę Inka zalewamy gorącą wodą, wlewamy do szklanki z owocami, dopełniamy mlekiem. Kawę posypujemy cynamonem i od razu podajemy. W razie potrzeby dosładzamy.
Komentarze
Prześlij komentarz