Korzenne ciasto dyniowe z orzechami

zolte-ciasto-z-orzechami


Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko,  a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. 
Mam nadzieję, że Was przekonałam!
 
W sezonie piekę je często i czasami ubijam jajka z cukrem na puszysta masę, a dopiero potem dodaję pozostałe składniki. Wtedy ciasto wyrośnie Wam nieco wyższe, ale na smak nie ma to wpływu, także już Wam zostawiam decyzję czy ubijać czy nie.
Natomiast jeśli nie macie zmiksowanej dyni, tylko kawałki, to spokojnie możecie ją zblendować razem z maślanką.
 
 
 
Korzenne ciasto dyniowe z orzechami



Korzenne ciasto dyniowe z orzechami
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki:
  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 60 g oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • opcjonalnie cukier puder


Wykonanie:

W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy orzechy i pestki i jeszcze raz mieszamy.  

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagranym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może uleć zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Gdy ciasto wystygnie możemy posypać je cukrem pudrem.

 

 

Komentarze

  1. Świetne ciacho i jaki ma piękny kolor! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho jest boskie i szybkie w przygotowaniu :-).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miedzy innymi za to uwielbiam ciasta z dynią :-).

      Usuń
  3. Super pomysł!
    Cieszę się, że smakowało <3.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz