Kulinarne nowINKI - warsztaty kulinarne


Dziś na blogu kulinarne nowINKI, czyli relacja z warsztatów kulinarnych, na które zostałam zaproszona przez markę  Inka, producenta naszej najsławniejszej kawy zbożowej. Zupa z Inką, ryba z Inką, kalafior z Inką... ? Tak, to możliwe i pyszne ! Zobaczcie co pysznego ugotowaliśmy wspólnie z zaproszonymi blogerami 😊.




Kulinarne nowINKI - warsztaty kulinarne
9 listopada w kulinarnym Smolna8 Studio odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Kulinarne nowINKI". Główną bohaterką spotkania była oczywiście zbożowa kawa Inka. W pierwszej części warsztatów przygotowaliśmy razem z Sebastianem Olma, zwycięzcą II edycji Top Chef Polska, a obecnie szefem kuchni w warszawskiej restauracji Sketch, kilka pysznych dań z dodatkiem Inki:
  • krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inka i grzankami
  • smażonego kalafiora z morelami, kawą Inka i orzechem laskowym
  • łososia z biała kaszą gryczaną w emulsji kawowej z cukinią i pesto ziołowym
  • ciasto marchewkowe z kawą Inka i sosem waniliowo-kardamonowym
  • creme brule z kawą Inka i pieczoną gruszką



Wszystkie przepisy były autorstwa Sebastiana. Muszę przyznać, że niektóre składniki były nieco zaskakujące - smażony kalafior obtoczony Inką - ale danie wyszło bardzo smaczne. Natomiast moim zdecydowanym faworytem było ciacho marchewkowe. Było wilgotne, puszyste i  polane gęstym sosem z kardamonem.











Druga część warsztatów była poświęcona napojom przygotowanym na bazie Inki. Robiliśmy je w towarzystwie grupy barmanów RaBARBARy. Oto co wspólnie wyczarowaliśmy:
  • kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów
  • kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i pure z kokosa
  • kawa Inka  mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego
  • kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis
  • kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu


Jak widać na załączonych zdjęciach w trakcie warsztatów nie tylko uczciwie pracowałyśmy i gotowałyśmy, ale także doskonale się bawiłyśmy i plotkowaliśmy z zaprzyjaźnionymi blogerami i tymi nowo poznanymi. Fajnie było się spotkać i odkrywać nowe smaki i kompozycje kulinarne przy udziale Inki.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i za pysznie spędzony czas 😄.

\

Komentarze