Nalewka farmaceutów (aptekarska)

zolty-napoj-w-butelce

Nalewka farmaceutów to stary przepis przygotowywany już przez nasze babcie. Doskonale wzmacnia naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Jest też naturalnym remedium na trwającą już infekcję. Przy okazji nas rozgrzewa i poprawia nastrój. Jej przygotowanie jest banalnie proste, natomiast musimy się uzbroić w cierpliwość jeżeli chodzi o jej spożywanie. Musi poleżakować około pięciu tygodni. Nalewkę możemy wykonać w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej. Moja jest bardziej wytrawna.



Nalewka farmaceutów (aptekarska)
Czas przygotowania: 20 minut + 5 tygodni
Składniki:
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml mleka
  • 500 g cytryn
  • ok. 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Cytryny szorujemy i bardzo dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki i usuwamy albedo (białą skórkę od wewnątrz). Skórkę z jednej cytryny odkładamy, wykorzystamy ją za chwilę.
Obrane cytryny kroimy w plasterki, usuwamy pestki i wkładamy do słoika. Zasypujemy je cukrem, lekko ugniatamy i mieszamy. Dodajemy odłożoną skórkę, wlewamy mleko i spirytus. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni. Co kilka dni energicznie potrząsamy słoikiem.Po 5 tygodniach nalewkę filtrujemy. Użyłam papierowego filtra do kawy. Przy filtrowaniu potrzebna będzie nam cierpliwość, nalewka będzie się filtrować bardzo wolno. 
Nalewka powinna być klarowna. Wlewamy ją do butelki. Możemy ją spożywać od razu lub odstawić jeszcze na 2 tygodnie, wtedy będzie bardziej dojrzała.

Komentarze

  1. to ocet czy spirytus? bo w składnikach jest spirytus, a w opisie, że zalewamy octem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie lekarstwo to ja jestem chętne zawsze i wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo. Taka zrobię :-) w tym roku robiłam już nalewkę z winogron, malin, jeżyn , jabłek i pigwy :-p ale nie może zabraknąć nalewki z cytryn :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy nalewka może dojrzewać w lodówce (jako chłodnym miejscu)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma potrzeby przechowywać jej w lodówce. Możemy ją trzymać w temperaturze pokojowej, tak jak inne nalewki :).

      Usuń
  5. Robiłam ją kilka lat temu ponieważ miałam ten przepis. Nalewka ma przepiekny kolor i bardzo aksamitny smak . Jest przepyszna . Nie bójcie się tego mleka . Podczas filtracji wytrąci się tłuszcz a nalewka będzie przejrzysta. Polecam .

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam zamiar zrobić tę nalewke czy zamiast spirytusu można dodać wódkę

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokladnie tak.
    Jeszcze mała rada. Przez ostatnie pięć dni nie wstrzącać nastawem, wtedy alkoholowy twarożek oddzieli się od mleka naturalnie i ułatwi filtracje.
    Osobiście twarożku nie wyrzucam, stosuje jako nadzienie do naleśników. Dziwnie wesoło po nich...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny sernik na zimno dla doroslych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz