Pieczone jabłka
Pieczone jabłka, to deser, który przypomina mi podwieczorki u mojej babci. Jabłka oczywiście muszą być kwaskowe, wtedy idealnie kontrastują z konfiturą wiśniową. A do nich dodajmy koniecznie korzenne przyprawy z cynamonem w roli głównej ! Do tego ciepły koc, dobra książka i jesienne chłodne popołudnia nie będą nam straszne 😊. Pieczone jabłka mogą także być wykorzystywane do różnych innych dań, na przykład z kaszą manną.
Pieczone jabłka
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 4 kwaśne jabłka
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- cynamon
- kardamon
- mielone goździki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, posypujemy przyprawami, do środka wkładamy konfiturę. Wierzch posypujemy wiórkami, przykrywamy kapelusikami i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy jabłka z piekarnika i jemy wydrążając ze środka miąższ lub delikatnie zdejmujemy z nich skórkę, jeśli zamierzamy jabłka wykorzystać do innego dania.
Komentarze
Prześlij komentarz