Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą
Zapraszam na relację z warsztatów Kuchni Lidla, których tematem przewodnim była kuchnia polska. Warsztaty poprowadził chef i ekspert Lidla Karol Okrasa. W trakcie warsztatów czekała na nas bardzo miła niespodzianka, ale o tym poniżej.
Zapraszam !
Zapraszam !
W ubiegłą sobotę miałam ogromną przyjemność brać udział w kulinarnych warsztatach zorganizowanych przez Lidla, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia polska z Karolem Okrasą". Warsztaty odbyły się warszawskim, pięknie przystrojonym na tę okazję, studiu kulinarnym Cook up na warszawskich Bielanach. Zjechali się na nie blogerzy kulinarni z całej Polski.
Tuż po przybyciu do studia odkryliśmy zapowiadaną przez organizatorów niespodziankę: była nią najnowsza książka wydana przez Lidla, zawierająca przepisy kuchni polskiej przygotowane przez Karola Okrasę i zaproszonych przez niego gości.
Foto Kuchenne wairiacje |
Jak się domyślacie, w trakcie sobotnich warsztatów przygotowaliśmy dania, które znajdują się w tej przepiękniej książce. Po krótkim pokazie wędzenia i opalania mięsa sianem zestaliliśmy podzieleni na grupy. Każda z grup przygotowywała inne danie, a potem zasiedliśmy wszyscy przy przepięknie udekorowanym stole i biesiadowaliśmy próbując, tego co ugotowaliśmy. I tak oto na stole pojawiły się następujące dania:
- tatar ze śledzia na grzankach
- tatar z sandacza z marynowanymi buraczkami
- tatar wołowy z omlecie
- tatar z jelenia
- tatar z łososia
- aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem
- carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi
- opalana sianem pierś z kaczki
- kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami
- pierś z kaczki z sosem czekoladowym
Foto Kuchenne wariacje |
Wraz z Agnieszką z Talerza pokus, z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się uzupełniamy przy kuchennym blacie, przygotowałyśmy kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów smażonych z cebulą. Nieskromnie muszę powiedzieć, że kotleciki wszystkim bardzo smakowały. Przy okazji zapraszam Was na jej bloga, na którym znajdziecie bardzo fajne filmiki z przepisami bardzo kreatywnej Agi.
Tak jak pisałam, na warsztaty tłumnie zjechali blogerzy z całej Polski, bardzo miło się było spotkać ze starymi znajomymi, poznać nowych, także tych, z którymi znałam się tylko wirtualnie.
Jak to zwykle bywa na warsztatach Lidla wszystko było perfekcyjnie zorganizowane, a atmosfera rewelacyjna. Karol jest przesympatycznym i dowcipnym człowiekiem, który potrafi zarażać swoją kulinarną pasją. Słucha się go z ogromną przyjemnością.
Z warsztatów wyszłam bogatsza o nowe doświadczenia kulinarne, nowe znajomości i o piękną i smakowitą książkę, którą otrzymaliśmy przed jej oficjalną premierą. Oczywiście był też czas na złowienie autografu Karola i wspólne zdjęcie.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i już, z ogromną niecierpliwością, czekam na kolejne warsztaty !
Foto Kuchenne wariacje |
Było bardzo familijnie i ciepło. Kuchnia Polska jest niezmiernie fascynująca, a podróż w bardzo kreatywne pomysły Karola, byla niezwykle smaczna i zaskakująca. Oby więcej takich spotkań.
OdpowiedzUsuńKasiu, dokładnie tak. To były jedne z ciekawszych warsztatów w tym roku.
UsuńPrzepyszna relacja. piękne zdjęcia :) Pozdrawiam Anita
OdpowiedzUsuńDziękuję Anitko, miło Cię było znowu spotkać :-).
Usuń