Ciasto korzenne

brazowe-ciasto-na-paterze


Pomału pora finiszować z kulinarnymi wyczynami..., Wigilia już za 2 dni ! Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego, to mam dla Was jeszcze jedną, obok  keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik.





Ciasto korzenne

Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm
Czas przygotowania: 65 minut
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej


Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę w wysokim naczyniu przy użyciu nierdzewnej trzepaczki. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian  z olejem i maślanką do jajek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut, do przysłowiowego suchego patyczka.
Formę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę. Gdy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.




Komentarze