Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo
Dziś podzielę się z Wami moimi wrażeniami ze spotkania z marką Galeo, które odbyło się pod koniec listopada w Warszawie. Na warsztatach nie tylko gotowaliśmy, ale również robiliśmy pachnące przyprawami ozdoby świąteczne i malowaliśmy piaskiem.
Zapraszam 😊.
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo
Pod koniec listopada miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszej tego roku Wigilii 😉. W warszawskim studiu kulinarnym Cook up odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone potrawom wigilijnym. Ale zanim zaczęliśmy gotować mieliśmy okazję malować piaskiem i robić bombki, które dekorowaliśmy przyprawami Galeo. Zabawy przy tym było co nie miara, bardzo mi się spodobał ten pomysł.
A potem przyszedł czas na gotowanie pod okiem doradcy kulinarnego marki Galeo Szefa Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas 12 przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją :
- zupę z borowików z nalewką wiśniową
- tatara z łososia i mango
- chrupiące pierożki z łososiem
- śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem
- karpia w szarym sosie
- rybny suflet
- ryby marynowane z żubrówką
- pieczonego dorsza na imbirowym mango
- śledzie z czarną soczewicą
- łososia w grzybowym ragu
- kutię
- gruszkę nadziewaną orzechami
Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez Wigilią.
Było bardzo pysznie, pracowicie i inspirująco. Na warsztatach z Maciejem zawsze można się spodziewać ciekawych i zaskakujących połączeń smakowych. I tak też było. Na koniec usiedliśmy do wspólnego stołu, żeby skosztować co przygotowały wszystkie grupy.
Na 100% część tych potraw zagości na moi wigilijnym stole.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie, jak zwykle z Galeo było fantastycznie i bardzo miło.
To były moje pierwsze warsztaty i potwierdzam było fantastycznie, pysznie, aromatycznie i sympatycznie :D
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz, to trafiłaś na super warsztaty :).
Usuń