Korzenny śledź z rodzynkami

sledz-w-sloiczku-na-swiatecznym-tle

Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów.

pokrojony-sledz-w-szkalnym-sloiku-z-choinka

Korzenny śledź z rodzynkami
Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania
Składniki:
  • 250 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 goździków
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z  sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z sosem. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły.

Komentarze

Prześlij komentarz