Korzenny śledź z rodzynkami
Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej mielonej skórki pomarańczowej spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów.
Korzenny śledź z rodzynkami
Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- 6 goździków
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- ocet balsamiczny
Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z sosem. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły.
Skórka pomarańczowa, rodzynki, cynamon - ależ świąteczny ten śledź!
OdpowiedzUsuńOj tak, Święta na całego :).
Usuń