Likier korzenny
Dziś do grona domowych napojów alkoholowych dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie syropu korzennego, który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy lub do zimowej herbaty. Cudownie rozgrzewa i pięknie pachnie korzennymi przyprawami.
Likier korzenny
Czas przygotowania: 50 minut + 7 dniSkładniki:
- 350 ml wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 4 strączki kardamonu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 plasterków świeżego imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- 1 malutka gałka muszkatołowa
- 250 ml wódki
Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawimy do całkowitego wystudzenia, następnie syrop przecedzamy. Dodajemy do niego wódkę, przelewamy do czystej butelki, zakręcamy i odstawiamy na 7 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz