Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
Sławne pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe zawitały w końcu i do mnie ! Do tej pory zachwycałam się tylko tymi kupionymi w pewnym szwedzkim sklepie 😎. Niestety od dziś stracili klienta, sam będę je sobie piekła. Co tam dużo gadać, są boskie, zróbcie je sobie na święta ! Ja delikatnie je przyozdobiłam, ale równie pyszne są same.
Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 150 g syropu klonowego
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą wraz z przyprawami. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią.
Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Witam mam pytanie - 150 g czy ml syropu? Wlasnie piekę..Swietne przepisy. Bardzo sie udaly pierniczki z lukrem.Pozdrawiam serdecznie.Malgorzata
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, czyli gramy :).
UsuńBardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Wyglądają ładnie. Może to byłby dobry pomysł na święta je przygotować. U mnie to ja odpowiadam za wypieki :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuń