Piernikowy śledź
Święta coraz bliżej, dlatego dziś zapraszam na kolejny przepis do kolekcji śledziowej, czyli przed Wami piernikowy śledź. Szczerze powiedziawszy nie przypuszczałam, że takie połączenie smakowe jest w ogóle możliwe ! Uczestniczyłam ostatnio w warsztatach kulinarnych, na których przygotowywałyśmy śledzie w różnych smakach i między innymi pojawił się na nich właśnie śledź z piernikiem. Postanowiłam zrobić podobnego śledzia w domu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym.
Piernikowy śledź
Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- 4 goździki
- 2 nasionka kardamonu
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- ocet balsamiczny
- 6 pierniczków
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z masą piernikową. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły.
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńBędę organizować sąsiedzkiego "śledzika", więc bedzie szansa na wykorzystanie.
Pozdrawiam!
Renata, serdecznie Ci go polecam, jest pyszny :-).
UsuńOooooo, a ja uwielbiam takie połączenia.Bardzo smaczny przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Cedra
Dziękuje, i zapraszam ponownie :).
Usuń