Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Tatar ze śledzia
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 200 g filetów ze śledzia
- 2 konserwowe ogórki
- 1 mała cebula
- olej rzepakowy
- 1 łyżka siekanego koperku
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem, studzimy. Ogórki i filety śledziowe również kroimy w kostkę. Mieszamy w misce.
W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, pieprz, koperek i musztardę. Wlewamy do miski ze śledziami, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz