Warsztaty kulinarne Świąteczne inspiracje z Seko
Zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych "Świąteczne inspiracje z SEKO", w których uczestniczyłam wraz z innymi blogerami kulinarnymi. Tematem przewodnim była ulubiona przez Polaków ryba, czyli śledź. Przygotowaliśmy go w różnych smakowitych odsłonach.
Zapraszam !
Warsztaty kulinarne Świąteczne inspiracje z Seko
25 listopada na zaproszenie producenta przetworów rybnych firmy Seko, brałam udział w kulinarnych warsztatach, które poprowadziła dla nas Samar Khanafer, uczestniczka III edycji Masterchefa i autorka książki kulinarnej "Hummus, za'atar i granaty". Warsztaty odbyły się w studiu Akademii Kulinarnej Whirpool na warszawskiej Pradze. Z okazji zbliżających się świąt bohater spotkania mógł być tylko jeden ! Oczywiście był nim śledź !
Zostałyśmy podzielone na grupy i zaczęło się śledziowe gotowanie.
Samar przygotowała dla nas 10 przepisów ze śledziem w roli głównej:
- carpaccio z gruszki ze śledziem musztardowym
- bliny gryczane i pszenne z sałatką śledziowo-jajeczną i kawiorem
- śledzie w śmietanie w koperku z ziemniakami na ciepło
- bruschettę z konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanego śledzia
- śledzie z buraczkami na pumperniklu
- placuszki z jabłkami i sałatką śledziową
- śledzie piernikowe
- sałatkę śledziową z fenkułem
- śledzie marynowane w wódce
Po przygotowaniu wszystkich dań zasiedliśmy to wspólnego stołu. Była też chwila, żeby porozmawiać o gotowaniu z przesympatyczną Anią, którą poznałam na poprzednich warsztatach z Seko w Sopocie, a która w firmie zajmuje się technologią żywności i testowaniem nowych produktów.
Komentarze
Prześlij komentarz