Pumpernikiel na zaczynie

chleb-w-formie-do-pieczenia

W Nowy Rok wchodzimy  z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w wersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie !





Pumpernikiel na zaczynie
Czas przygotowania: 27 godzin
Składniki na 2 chleby
Zaczyn:
  • 1,5 dag drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki mąki żytniej razowej

Ciasto chlebowe:
  • zaczyn
  • 2 łyżki miodu
  • 350 ml ciepłej wody
  • 25 ml bardzo mocnej kawy
  • 400 g mąki żytniej typ 1050
  • 600 g mąki pszennej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki słodu żytniego
  • otręby do posypania foremki

Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie do miski robota wkładamy wszystkie składniki ciasta wraz z zaczynem. Przy pomocy robota zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez 10-15 minut. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół i układamy w keksowych foremkach, które wcześniej natłuściliśmy i obsypaliśmy otrębami. Chlebki posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie ustawiamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki nacinamy ostrym nożem i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.








Komentarze

  1. Jaki piękny!
    Ty to masz rękę do chleba.
    Podziwiam i dziękuję, że piekłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu. To był doskonały wybór, cieszę się, że dołączyłam do piekarni :-).

      Usuń
  2. Udał Ci się. Mój tym razem nie do końca taki jaki bym chciała, ale piec razem miło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie wyrósł, to prawda :). A miłe towarzystwo zawsze w cenie ! Idę obejrzeć co tam zmajstrowałaś ;-).

      Usuń
  3. Dzięki za wspólne pieczenie! Ogromna frajda i pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie upieczony!
    Smaczna, szybka wersja :)
    Miło piec razem w styczniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb. Dziękuję za wspólne piekarzenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wyrośnięty. Smacznie było w styczniowej piekarni, dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wyrośnięty! wspaniały kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny chlebek i tak ładnie nacięty:) Do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne chlebki, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyrośnięty!
    Dziękuję za wspólne pieczenie.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo urodziwy chlebek upiekłaś.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Agatko-chleb wzorcowy :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję :). Gdzieś mi umknęłaś w tym wypiekaniu...

      Usuń
  13. Bochenek w pełni profesjonalny: idealnie wyrośniętyt, perfekcyjnie nacięty i smakowicie wyglądający miękisz. Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, dziękuję bardzo, z Twoich ust pochwała znaczy dużo !

      Usuń
  14. Piękny!
    Dziękuję za wspólny czas i wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, bardzo lubie taki domowej roboty wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie przepis jest doskonały. Chleb też :).

      Usuń
  16. Super przepis, bardzo lubię takie wypieki świeżutkie prosto z pieca są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz