Pumpernikiel na zaczynie
W Nowy Rok wchodzimy z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w wersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie !
Pumpernikiel na zaczynie
Czas przygotowania: 27 godzin
Składniki na 2 chleby
Zaczyn:
- 1,5 dag drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mąki pszennej razowej
- 4 łyżki mąki żytniej razowej
Ciasto chlebowe:
- zaczyn
- 2 łyżki miodu
- 350 ml ciepłej wody
- 25 ml bardzo mocnej kawy
- 400 g mąki żytniej typ 1050
- 600 g mąki pszennej typ 720
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki słodu żytniego
- otręby do posypania foremki
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie do miski robota wkładamy wszystkie składniki ciasta wraz z zaczynem. Przy pomocy robota zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez 10-15 minut. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją oliwą i wkładamy do miski do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół i układamy w keksowych foremkach, które wcześniej natłuściliśmy i obsypaliśmy otrębami. Chlebki posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Jaki piękny!
OdpowiedzUsuńTy to masz rękę do chleba.
Podziwiam i dziękuję, że piekłaś.
Dzięki Aniu. To był doskonały wybór, cieszę się, że dołączyłam do piekarni :-).
UsuńUdał Ci się. Mój tym razem nie do końca taki jaki bym chciała, ale piec razem miło
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł, to prawda :). A miłe towarzystwo zawsze w cenie ! Idę obejrzeć co tam zmajstrowałaś ;-).
UsuńDzięki za wspólne pieczenie! Ogromna frajda i pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, było pysznie :).
UsuńPysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńSmaczna, szybka wersja :)
Miło piec razem w styczniu!
Było pysznie, to fakt :).
UsuńPiękny chleb. Dziękuję za wspólne piekarzenie.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :-).
UsuńPrzepięknie wyrośnięty. Smacznie było w styczniowej piekarni, dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńElu i ja dziękuje :).
Usuńpięknie wyrośnięty! wspaniały kolor:)
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu :).
UsuńCudny chlebek i tak ładnie nacięty:) Do następnego pieczenia!
OdpowiedzUsuńDo następnego :)
UsuńPiękne chlebki, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :)
UsuńPięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.:)
I ja dziękuję !
UsuńBardzo urodziwy chlebek upiekłaś.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Do następnego :-)
UsuńAgatko-chleb wzorcowy :) Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję :). Gdzieś mi umknęłaś w tym wypiekaniu...
UsuńBochenek w pełni profesjonalny: idealnie wyrośniętyt, perfekcyjnie nacięty i smakowicie wyglądający miękisz. Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńGuciu, dziękuję bardzo, z Twoich ust pochwała znaczy dużo !
UsuńAgatko, cudny!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko <3
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i wszystkiego dobrego w nowym roku!
Dziękuję i wzajemnie :)
UsuńŚwietny przepis, bardzo lubie taki domowej roboty wypieki :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie przepis jest doskonały. Chleb też :).
UsuńSuper przepis, bardzo lubię takie wypieki świeżutkie prosto z pieca są najlepsze.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ! I ten zapach :).
Usuń