Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem
Nie od dziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania trochę innego puree, oto puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem. Zaskakujące ? Może i tak, ale to połączenie jest warte spróbowania. Podobne danie jadłam na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów i dziś postanowiłam je odtworzyć w domu. Ziemniaki i seler się bardzo fajnie komponują, a chrzan dodaje im charakteru. Z ręką na sercu 😊.
Zapraszam !
Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g selera
- 1,5 szklanki mleka + 2-3 łyżki
- 1 czubata łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka chrzanu
- sól
- pieprz
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i uzupełniamy wodą, tak aby warzywa były przykryte. Solimy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy i przecieramy, ja w końcu wypróbowałam dostawkę do robienia puree, dzięki której w moment uzyskałam pożądaną konsystencję. Do warzyw dodajemy masło, chrzan, przyprawy i 2-3 łyżki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Fajne :-)
OdpowiedzUsuńAniu, to bardzo smakowity zamiennik dla tradycyjnego puree :).
Usuńwspaniałe puree! <3 mniam!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :-)
Usuń