Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem

ziemniaki-w misce-widok-z-gory

Nie od dziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania trochę innego puree, oto puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem. Zaskakujące ? Może i tak, ale to połączenie jest warte spróbowania. Podobne danie jadłam na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów  i dziś postanowiłam je odtworzyć w  domu. Ziemniaki i seler się bardzo fajnie komponują, a chrzan dodaje im charakteru. Z ręką na sercu 😊.
Zapraszam !



Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 1,5 szklanki mleka + 2-3 łyżki
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i uzupełniamy wodą, tak aby warzywa były przykryte. Solimy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzamy i przecieramy, ja w końcu wypróbowałam dostawkę do robienia puree, dzięki której w moment uzyskałam pożądaną konsystencję. Do warzyw dodajemy masło, chrzan, przyprawy i 2-3 łyżki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz