Razowa rustykalna szarlotka
Uwielbiam oglądać kulinarne zdjęcia w internecie, czerpię z nich inspirację. Zaglądam na różne strony, oglądam i czytam różne blogi. I tak właśnie trafiłam na bloga Miriam. Jej rustykalna szarlotka mnie zachwyciła, pobiegłam po jabłka i zakasałam rękawy. Do zwykłej mąki dodałam nieco razowej i tak oto powstała moja razowa rustykalna szarlotka. Pamiętajcie, aby jabłka nieco poddusić, jeśli dacie surowe w czasie pieczenia zmniejszą objętość i farszu będzie mało.
Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 !
P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła !
Inspiracja: Invitado de invierno
Razowa rustykalna szarlotka
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
Kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej razowej
- 125 g zimnego masła drobno pokrojonego
- szczypta soli
- 60 g zimnej wody
- starta skórka z 1 cytryny
Farsz:
- 1000 g jabłek
- starta skórka z cytryny
- sok z 2 cytryn
- brązowy cukier
- cynamon
Wykonanie:
Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Do sporej miski wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy startą skórkę. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest mandolina), wkładamy do miski i mieszamy. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem. Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie tylko na dolną grzałkę, a następnie kolejne 10 minut również na górną grzałkę.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam i życzę smacznego :-).
Usuńnajładniejsza szarlotka jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuńOjej ! Dziękuję bardzo za miłe słowa :-)
UsuńWygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
UsuńMiriam, gracias por la inspiracion :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast razowej można jednak zwykłą? Jaką różnicę daje dodanie razowej? Czy bez niej wyjdzie tak samo?
OdpowiedzUsuńAgnieszko, oczywiście, że można użyć zwykłą :). Różnica w smaku nie jest zbyt wielka. Po prostu mąka razowa jest mniej przetworzona i zawiera więcej błonnika.
UsuńA czy można użyć samej razowej mąki? :)
OdpowiedzUsuńTak, można, tylko wtedy ciasto będzie miało zupełnie inną konsystencję.
Usuń