Razowa rustykalna szarlotka

ciasto-z-jablkami-widok-z-gory

Uwielbiam oglądać kulinarne zdjęcia w internecie, czerpię z nich inspirację. Zaglądam na różne strony, oglądam i czytam różne blogi. I tak właśnie trafiłam na bloga Miriam. Jej rustykalna szarlotka mnie zachwyciła, pobiegłam po jabłka i zakasałam rękawy. Do zwykłej mąki dodałam nieco razowej i tak oto powstała moja razowa rustykalna szarlotka. Pamiętajcie, aby jabłka nieco poddusić, jeśli dacie surowe w czasie pieczenia zmniejszą objętość i farszu będzie mało.
Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 !
P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła !
Inspiracja: Invitado de invierno




Razowa rustykalna szarlotka
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 125 g zimnego masła drobno pokrojonego
  • szczypta soli
  • 60 g zimnej wody
  • starta skórka z 1 cytryny

Farsz:

  • 1000 g jabłek
  • starta skórka z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • brązowy cukier
  • cynamon




Wykonanie:
Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Do sporej miski wyciskamy sok z  cytryny, wrzucamy startą skórkę. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest mandolina), wkładamy do miski i mieszamy. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem. Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie tylko na dolną grzałkę, a następnie kolejne 10 minut również na górną grzałkę.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najładniejsza szarlotka jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miriam, gracias por la inspiracion :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy zamiast razowej można jednak zwykłą? Jaką różnicę daje dodanie razowej? Czy bez niej wyjdzie tak samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, oczywiście, że można użyć zwykłą :). Różnica w smaku nie jest zbyt wielka. Po prostu mąka razowa jest mniej przetworzona i zawiera więcej błonnika.

      Usuń
  5. A czy można użyć samej razowej mąki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, tylko wtedy ciasto będzie miało zupełnie inną konsystencję.

      Usuń

Prześlij komentarz