Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
Szerzej o czerwonych pomarańczach pisałam kilka dni temu, warto się teraz nimi nacieszyć ! Dziś moja propozycja to pyszna i bardzo prosta sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy z dodatkiem miękkiego sera. Ja dodałam brie, ale idealnie będzie też pasował ser kozi, czy jakiś Wasz ulubiony. Do tego krem balsamiczny, który zaostrzy nieco smak buraków i gotowe 😋.
Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 4 buraki
- 2 czerwone pomarańcze
- 2 garści mieszanki sałat
- 50 g sera brie
- oliwa z oliwek
- krem balsamiczny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki płuczemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodporny i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Po upieczeniu zimne buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki usuwając albedo i kroimy w plasterki. Ser kroimy w sporą kostkę.
Na półmisku rozkładamy liście sałaty, układamy na nich buraki, pomarańcze i ser.
W szklance mieszamy oliwę z solą i pieprzem, polewamy sałatkę, a następnie dość obficie skrapiamy ją kremem balsamicznym.
Na półmisku rozkładamy liście sałaty, układamy na nich buraki, pomarańcze i ser.
W szklance mieszamy oliwę z solą i pieprzem, polewamy sałatkę, a następnie dość obficie skrapiamy ją kremem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz