Serowe ciasteczka wytrawne
Pyszne, chrupiące serowe ciasteczka wytrawne z dodatkiem kminku polecają się na imprezę karnawałową. Możemy je podać same do chrupania i przegryzania, z jakimś fajnym dipem czy sosem, lub przełożyć czy też posmarować je pastą. Wtedy wyjdzie Wam taka mini kanapeczka 😋. Inspiracje na pasty znajdziecie poniżej:
Pasta z łososiaHummus, pasta z cieciorki
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczykiem i oliwkami
Pasta rybna w wersji light
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta łososiowa
Rybna pasta twarożkowa
Pasta z bakłażana
Pasta z tuńczykiem
Serowe ciasteczka z kminkiem
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 170 g tłustego białego sera
- 30 g startego żółtego sera
- 180 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- sól gruboziarnista
- kminek
- jajko do posmarowania ciasteczek
Wykonanie:
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę, starty ser oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm. Następnie okrągłą foremką wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą i kminkiem. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka ładnie się przyrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz