Śledzie remoulade z selerem
Tak jak pisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby.
Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie wykorzystać zwykłe niemarynowane śledzie. Wtedy koniecznie dodajcie do nich sok z cytryny.
Śledzie remoulade z selerem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4 - 5 filetów marynowanych śledzi
- 1/2 bulwy selera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pieprz
- opcjonalnie sól
Wykonanie:
Zamarynowane filety kroimy w dzwonka.
Seler obieramy i kroimy w julienne, czyli w drobne paseczki. Wkładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt, zioła i musztardę. Dodajemy śledzie i wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać sól, jeśli Wasze śledzie nie są słone. Moje były słonawe, więc ich już nie doprawiałam.
Wyglądają bardzo dobrze :-)
OdpowiedzUsuńAniu, zapewniam, że równie pysznie smakują :).
Usuń