Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami
Czerwone pomarańcze - czy wiecie, że teraz właśnie jest na nie idealny czas ? Dojrzewają tylko w zimie, ponieważ, żeby się tak pięknie wybarwić potrzebują sporej różnicy temperatury między dniem a nocą. Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi.
Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą, sałatkę z granatem i szybkie tarty. Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym. Ciasto jest mocno cytrusowe, wilgotne i pięknie pachnie pomarańczami. I oczywiście ma cudny pomarańczowy kolor. Zobaczcie jakie to proste: wystarczy, że połączycie ze sobą wszystkie składniki i ciacho może już jechać do piekarnika 😍.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec.
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto na razowej mące
- Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami
Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na keksówkę o wymiarach 20 cm x 11 cm
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- sok z jednej pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
- 2 czerwone pomarańcze
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej lub innej
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy jajka, olej, jogurt, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, kardamon, sól, cukier i mieloną skórkę. Następnie zawartość obu misek mieszamy, tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Pomarańcze dokładnie szorujemy, obieramy ze skórki, usuwamy białe albedo i kroimy w plastry.
Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy dwie warstwy plasterków pomarańczy.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Keksówkę wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy z niej ciasto wraz z papierem i studzimy na kratce.
Gdy ciasto będzie całkowicie zimne robimy glazurę. W garnuszku podgrzewamy konfiturę wraz z wodą, gotujemy przez chwilę, a następnie dokładnie blendujemy. Gotową glazurą malujemy ciasto, po wyschnięciu będzie się pięknie błyszczeć.
już widzę, że jest smaczne! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRenia, Ty nie oglądaj, tylko piecz ;). Mówię Ci, jak ono pachnie !
Usuńa co z cukrem??
OdpowiedzUsuńOczywiście też dodać :). Już poprawiłam.
Usuńcukier dodac do jajek? czy do suchych składników?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, do suchych. Aczkolwiek na prawdę jest to bez znaczenia, może być i do mokrych.
Usuń