Turrón de chocolate, czyli hiszpański blok czekoladowy

blok-czekoladowy-na-drewnianej-desce

Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas kiedy w Hiszpanii wszyscy obadają się turronami. Są to słodkie przysmaki, coś na kształt naszych bloków czekoladowych czy nugatów. Rodzajów turrona jest sporo - dzielą się na miękkie i twarde - poczynając od tego klasycznego przygotowanego na bazie miodu, białek jajka i migdałów, poprzez czekoladowe, cynamonowe, kokosowe, orzechowe, z dmuchanym ryżem i z bakaliami.
Wiele lat temu, gdy mieszkałam w Hiszpanii, na pierwsze święta, które tam spędzaliśmy dostaliśmy od przyjaciół ten tradycyjny smakołyk opakowany w piękną puszkę. Po otwarciu okazało się, że to coś co jest w środku jest twarde jak czort i bez młotka nie podchodź ! Zgodnie orzekliśmy, że dostaliśmy nieco przeterminowany prezent,  który zbyt długo gdzieś przeleżał. Dopiero później dowiedzieliśmy się, że był to największy świąteczny przysmak, czyli twardy turron z migdałami 😂.
Na marginesie, swego czasu turrony pojawiały się w sklepach tylko i wyłącznie w grudniu i styczniu, w pozostałych miesiącach były nie do kupienia.
Dziś zapraszam na turrón de chocolate, czyli hiszpański blok czekoladowy. Robi się go w kilka chwil, jest bardzo słodki, ale równie pyszny i chrupiący.
Na blogu znajdziecie również orzechowy nugat i czekoladowe salami z orzechami laskowymi.
Inspiracja: Merceditas bakery.




Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 170 g mlecznej czekolady
  • 65 g masła orzechowego
  • 35 g masła
  • 3 łyżki ekspandowanej pszenicy
  • 70 g herbatników
  • cukier puder do obtoczenia


Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, masło i czekoladę. Herbatniki kruszymy w ręku. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy herbatniki i pszenicę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z niej wałek. Szczelnie zawijamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Po zdjęciu foli blok obtaczamy w cukrze pudrze.

Komentarze