Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese
Ostatnie sobotnie popołudnie spędziłam w bardzo miłym towarzystwie ucząc się i pracując w pocie czoła ! Oczywiście, bo jakby mogło być inaczej - siedziałam w garach 🍝 🍜. Zapraszam na relację ze wspaniałych warsztatów z kuchnią włoską w roli głównej !
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese
Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie i smakowicie i na dodatek w śródziemnomorskich klimatach ! Mianowicie miałam ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem Pasta fresca, czyli krótko mówiąc uczyłam się jak zrobić prawdziwy włoski makaron. Moją nauczycielką była przeurocza Cristina, rodowita Włoszka pochodząca z Rzymu, mieszkająca w Polsce i dzieląca się swoją ogromną pasją do gotowania z wielbicielami kuchni włoskiej.
Warsztaty odbyły się w klimatycznym warszawskim Soho Factory w Akademii Kulinarnej Whirlpool, studiu kulinarnym prowadzonym przez Włochów.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy cztery pyszne dania - i co warte podkreślenia - wszystkie składniki z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza !
Do ugotowania mieliśmy:- świeży makaron jajeczny
- cannelloni z ricottą i szpinakiem
- tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem
- tortellini z ziemniakami i boczkiem
- frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem
Farsz do cannelloni |
Ragu do tagliatelle |
Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏.
Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ale dobrze jest znać kilka podstawowych trików ! Cristina podzieliła się nimi z nami, jednym z nich jest na przykład niska temperatura otoczenia i zimny blat, na którym wyrabiamy ciasto. Dlatego jej babcia często wstawała o 5-tej rano i wtedy przygotowywała ciasto na makaron.
Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było pomagała, dwoiła się i troiła, a w międzyczasie raczyła nas różnymi włoskimi kulinarnymi powiastkami. To bardzo otwarta i towarzyska osoba, i co ważne, potrafi nawiązać doskonały kontakt z uczniami i umiejętnie przekazać im swoją wiedzę. Tak więc warsztaty te to była nie tylko nauka i praca, ale także super przyjemnie spędzony czas !
Jeśli macie ochotę nauczyć się włoskiej kuchni od rodowitych Włochów, a do tego spędzić miło czas z kieliszkiem dobrego włoskiego wina, to Akademia Kulinarna Whirlpool jest miejscem właśnie dla Was 🍷🍝 ! Na ich fanpagu na FB znajdziecie aktualną listę zaplanowanych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Ciristinę i Marco Ghia.
Tagliatelle |
Robi się cannelloni |
Nasze ciasta się chłodzą ! |
fot. Anna Kamińska |
Fot. Akademia Kulinarna Whirlpool |
Byłam tam. Fajnie powspominać.
OdpowiedzUsuńWidzę super wykrawaczki do pierogów.
Fajny klimat i super ludzie :)
Usuń