Domowe krakersy z czarnuszką
Karnawał ! Imprezy, hulanki i swawole ! Czas zabawy trwa w najlepsze ! Dlatego podrzucam Wam bardzo prosty przepis na fajną przekąskę: domowe krakersy z czarnuszką. Do tego jakiś prosty dip, sos, hummus czy pasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową. Niedługo sobota, więc będzie je można upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊.
Domowe krakersy z czarnuszką
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- czarnuszka do posypania
- gruba sól morska do posypania
- jajko
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto (gdyby było za suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek. Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą i czarnuszką. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka ładnie się przyrumienią. Studzimy na kratce,
mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
UsuńNie spotkałem sie jeszcze z takimi krakersami :) Musze w najblizszym czasie sobie takie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe najlepsze ! Koniecznie spróbuj :).
UsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrawda ? Też mi przypadł do gustu :).
UsuńCzy te krakesriki mogą trochę poleżeć ?
OdpowiedzUsuńCzy można je uoiec dzień przed imorezą
Tak, spokojnie :). Trzeba je tylko przechować w pojemniku albo słoiku, żeby nie nabrały wilgoci.
Usuń