Sałatka z awokado i jajkiem
Szybko, pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - czyli tak jak lubimy najbardziej ! Dziś przed Wami smakowita sałatka z awokado i jajkiem, do przygotowania w kilka chwil. Bardzo uniwersalna i do podania na różne okazje: na imprezę, do zabrania do pracy, na lekką kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam !
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 garści mieszanki sałat
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- płatki chili
Wykonanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujmy pestkę. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w ósemki. Na dużym płaskim talerzu układamy mieszankę liści sałaty, na nich układamy awokado i jajka. Wszystko skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy chili, solą i pieprzem.
Wygląda to naprawdę dobrze! Uwielbiam awokado. Jest źródłem zdrowych tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także innych układów. Jajko? Pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K..... Mniam!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mniam :).
UsuńŚwietny blog! Zapraszam do siebie na odrobinę motywacji :)
OdpowiedzUsuńDzięki, wpadnę :).
Usuńgenialna sałatka! uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu i ja ! A awokado to mogę w każdej postaci :).
Usuń