Śledź z cebulą i jabłkiem
![]() |
Śledź z cebulą i jabłkiem |
Już za chwilę koniec karnawału i Ostatki ! Jak wiadomo Ostatki śledziem stoją, dlatego już dziś zapraszam Was na bardzo klasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie, ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie.
Śledź z cebulą i jabłkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 4-5 marynowanych śledzi
- 1 spora cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- koperek
Wykonanie
- Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
- W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny.
- Przed podaniem przybieramy koperkiem.
Haha, widzę, że kot postanowił spróbować :) Wie co dobre!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
OdpowiedzUsuń