Śledź z cebulą i jabłkiem

kawalki-ryby-w-szklanym-pojemniku
Śledź z cebulą i jabłkiem

Już za chwilę koniec karnawału i Ostatki ! Jak wiadomo Ostatki śledziem stoją, dlatego już dziś zapraszam Was na bardzo klasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie, ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie.








Śledź z cebulą i jabłkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 4-5 marynowanych śledzi
  • 1 spora cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • koperek

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. 
  • Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. 
  • W misce mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy na 2 godziny. 
  • Przed podaniem przybieramy koperkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz