Gryczotto, kasza z grzybami
Gryczotto, kasza z grzybami |
Kaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy.
Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może być dodatkiem do dania mięsnego, lub dla tych co nie zawsze muszą mieć obiad z mięsem, samodzielnym pysznym daniem.
Zapraszam !Gryczotto, kasza z grzybami
Czas przygotowania: 30 minut + czas moczenia
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 25 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 ml białego wytrawnego wina
- ok. 200 ml płynu ( woda z grzybów i bulion)
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1,5 łyżeczki masła
Wykonanie:
Grzyby wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Wodę odlewamy i zachowujemy, później będzie nam jeszcze potrzebna. Ugotowane grzyby drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju w garnku, gdy będzie szklista wsypujemy kaszę, mieszamy, chwilkę smażymy i wlewamy olej. Gdy alkohol odparuje dodajemy wodę, która została z gotowania grzybów i bulion - najlepiej dodawać płyn partiami, jak się wchłonie, dolewamy kolejną - oraz pokrojone w półplasterki pieczarki i grzyby. Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Na koniec dodajemy masło i natkę, wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Te danie wygląda pysznie, uwielbiam grzyby w każdym daniu, ale z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTatiana, serdecznie zachęcam, to doskonały duet :).
Usuń